Selasa, 5 Januari 2010
My Favourite...
Kerabu Kerang
Bahan-bahan A (Ditumbuk)
2 ulas bawang merah
3 batang cili merah
Sedikit belacan
3 sudu udang kering
Bahan - bahan B
Kerang (direbus dahulu)
2 sudu gula
Garam secukup rasa
1 batang serai dihiris halus
Sedikit air asam jawa
Kelapa parut (putih sahaja) (tumbuk sedikit)
Seikat daun Ceylon dipotong 1cm
6 batang kacang botol diracik
Taugeh
Cara memasak:
1. Tumbuk bahan A sehingga hampir lumat
2. Campurkan bahan A, gula, garam, air asam jawa, kerang dan serai.
3. Goreng tanpa minyak bahan yang telah dicampurkan sehingga sedikit kering.
4. Masukkan kelapa parut yang telah ditumbuk.
5. Kacau sehingga sebati.
6. Masukkan taugeh, goring sehingga taugeh sedikit lembut.
7. Masukkan kacang botol
8. Masukkan daun Ceylon.
9. Kacau sehingga sebati.
~Siap~ Selamat Mencuba
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
1 ulasan:
Salam,
Alhamdulillah dah ada blog sendiri..Jom bertukar link
Catat Ulasan