rss

Selasa, 5 Januari 2010

My Favourite...




Kerabu Kerang

Bahan-bahan A (Ditumbuk)

2 ulas bawang merah
3 batang cili merah
Sedikit belacan
3 sudu udang kering

Bahan - bahan B

Kerang (direbus dahulu)
2 sudu gula
Garam secukup rasa
1 batang serai dihiris halus
Sedikit air asam jawa
Kelapa parut (putih sahaja) (tumbuk sedikit)
Seikat daun Ceylon dipotong 1cm
6 batang kacang botol diracik
Taugeh

Cara memasak:

1. Tumbuk bahan A sehingga hampir lumat
2. Campurkan bahan A, gula, garam, air asam jawa, kerang dan serai.
3. Goreng tanpa minyak bahan yang telah dicampurkan sehingga sedikit kering.
4. Masukkan kelapa parut yang telah ditumbuk.
5. Kacau sehingga sebati.
6. Masukkan taugeh, goring sehingga taugeh sedikit lembut.
7. Masukkan kacang botol
8. Masukkan daun Ceylon.
9. Kacau sehingga sebati.

~Siap~ Selamat Mencuba

1 ulasan:

anak muallaf berkata...

Salam,
Alhamdulillah dah ada blog sendiri..Jom bertukar link

Catat Ulasan